© Alevi Ocağı

Hacı Bektaş Veli, Hakk’a yürüyüşünün 753. yılında anıldı

Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a yürüyüşünün 753. yılının “Sevgi ve Muhabbette Buluşalım” temalı anma etkinlikleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 15, 16 ve 17 Ağustos 2024 tarihlerinde Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde düzenlendi. 

Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a yürüyüşünün 753. yılı anma programına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Nevşehir Valisi Ali Fidan, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir, protokol üyeleriyle birlikte 59 ilden gelen davetliler ve binlerce canımız katıldı. 

Anma töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: “Hacı Bektaş Veli Hazretleri'nin sevgi ve kardeşlik tohumlarını ektiği bu aziz topraklarda, bugün de el ele vererek aramızdaki kardeşliği güçlendirmek ve bu düşünceleri yaşatmak adına elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz. Onun mirasını yaşatmaya kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Hünkâr Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri için Hacıbektaş’a gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasında: “Muhabbetin, birlik ve beraberliğin timsali olan Hacı Bektaş Veli, canları birleştiren ulu bir çınardır. Dergâhında, insanlık onuru en yüce; her can değerli, her söz hikmetlidir. Hacı Bektaş Veli’nin, insanları ötekileştirmeden, sevgi ve hoşgörüyle yaklaşma öğretisi, hem toplumsal hayatımıza hem de yönetim anlayışımıza yansımış durumdadır. Türkistan membaından doğup Anadolu coğrafyasına yayılan manevi pınarımız Hacı Bektaş Veli’yi rahmetle yâd ediyor, bu anlamlı etkinliklerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı adına etkinliğin koordinasyonunu üstlenen Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir de şu açıklamalarda bulundu: “Anadolu’yu Türk ve Müslüman yurdu yapanlar, Hacı Bektaş Veli başta olmak üzere hepimizin gönlümüzde taht kuran Horasan Erenleridir. Bu ulu insanların bin yıllık mirasını yaşamak ve yaşatmak da bizlerin en temel vazifesidir. Bu amaçla çıktığımız yolda kısa sürede birçok projeye imza attık ve Alevi-Bektaşi toplumundan gelen talepleri birer birer hayata geçirmeye başladık. Şimdiye kadar 1.500’e yakın dilekçe ile Başkanlığımızdan hizmet almak isteyen canlarımızın müracaatları oldu. Tüm taleplerin planlamasını yaparak, özellikle deprem bölgesindeki ihtiyaçların giderilmesine koyulduk. Büyük oranda da o bölgelerin ihtiyaçları karşılandı. Böylece 6 Şubat’ın bıraktığı izleri bir nebzede olsa silebildik. Bugün itibariyle 762 cemevinin aydınlatma giderlerini karşılıyoruz. Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un talimatlarıyla etkinlikler boyunca Hacı Bektaş Veli Dergâhı ve Müzesi saat 22.00’ye kadar ziyaretçilere açık olacaktır.” 

Hünkâr Hacı Bektaş Veli'nin Hakk'a Yürüyüşünün 753. Yıl Dönümü Anma Programının ikinci gün etkinliklerinin öğleden önceki akışında, Hacıbektaş'taki Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezinde, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Özdemir tarafından “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ve Faaliyetleri” başlıklı bir konferans verildi.

Başkanlığın kuruluşundan itibaren gerçekleştirdiği çalışmalara değinen Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Özdemir: "Alevi ve Bektaşi toplumunun sevgi dolu birlikteliğiyle Hünkâr'ımızın manevi huzurundayız. Biz kimsenin Alevi'si değiliz. Biz Hz. Ali’nin Alevisi’yiz. Unutulmasın ki bu devlet de bizim devletimizdir." ifadelerini kullandı.

Anma Törenlerinin bir başka önemli etkinliği olarak da dikkat çeken ve Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezinde gerçekleştirilen, “Anadolu’da ve Balkanlar’da Semâha Duranlar” programında: “Hacı Bektaş Semâhı”, “Çepni Semâhı”, “Sücaaddin Veli Semâhı”, “Bulgaristan / Duluova – Deliorman Semâhı”, “Tahtacı Semâhı” ve “Hubyar Semâhı” canlar tarafından dönüldü.

Üç gün boyunca devam eden anma törenleri kapsamında; Alevi-Bektaşi sivil toplum kuruluşlarınca Hacı Bektaş Veli Dergâhında “Birlik Cemi”nin yapılmasının yanında, Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu ve Ayvalık Hacı Bektaş Veli Kültür ve Dayanışma Derneğinin birlikte düzenledikleri “Şâh İsmail Hatâî” konferansı ile Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) ve Cem Vakfının müştereken düzenledikleri “AİHM Kararları ve Uygulaması” konferansı da gerçekleştirildi.

Hünkâr Hacı Bektaş Veli'nin Hakk'a Yürüyüşünün 753. Yıl Dönümü Anma Törenleri, 17 Ağustos’ta Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Türkiye'den Aygün Çam’ın ve İran Horasan bölgesinden Rasoul Abbaszade’nin verdikleri “Deyiş ve Nefeslerle Şâh İsmail (Hatâî)” konseriyle tamamlandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER