© Alevi Ocağı

HZ. HÜSEYİN NEDEN KIYAM ETTİ?

HZ. HÜSEYİN NEDEN KIYAM ETTİ?

ALİ RIZA ÖZDEMİR yazdı... İmam Hüseyin, neden Yezit’e biat etmedi de, kıyam yolunu tuttu? İşte bin küsur yıldır cevaplanan ama cevabı muhataplarına bir türlü ulaşmayan asıl soru. Aslında sorunun cevabı basit… Çünkü İmam Hüseyin başından sonuna kadar biati reddinin ve kıyamının nedenlerini tane tane anlatmış. Bize düşen bunları açıp okumak… O hazretin açıklamaları bize gösteriyor ki, Hüseyni hareketin ana hedefi Hakk Muhammed yolunu ihya etmektir. Bütün kötülükler, zülüm, adaletsizler, düzensizlikler, fasıklıklar vb hep bu yoldan yani Hakk Muhammed yolundan sapıldığı için olmuştur. O hazret, birçok konuşmasında bu mesajı açık şekilde vermiştir. Esasen Yezit için kendine biat istendiği günün ertesinde Mervan bin Hakem’e cevabında bunu açıkça ifade etmişti: “Müslümanlar Yezit gibi bir hükümdara duçar olduğunda artık İslam’la vedalaşmak gerekir.” İmam Hüseyin Medine’den Mekke’ye hareket etmeye karar verdiğinde bir vasiyetname yazdı ve kardeşi Muhammed-i Hanefiye’ye verdi. Bu mektupta; “Ben (…) ceddim Resulullah ve babam Ali bin Ebî Talib’in yolunu ihya etmek için kıyam ettim” demiştir. Yine aynı vasiyetnamede şöyle yazmıştır: “Benim kıyam ve mücadelemin sebebi (…) İslam kanunlarının değiştirilmesidir. (…) unutulmuş ve değiştirilmiş İslam ahkâmını uygulamaktan başka bir şey değildir.”” Yine Medine’den ayrılmadan kısa bir süre önce hareketinin ana görevini şöyle açıkladı: “Bana düşen vazife, (…) ceddim Resulullah (s.a.a)’ın yolunu ihya etmek, babam Ali’nin sünnetini diriltmek.” İmam Hüseyin, Mekke’deyken Basra şehrindeki bulunan bazı kabile reislerine mektup yazdı. Bu mektupta, söz konusu kabile reislerini; “Allah’ın kitabına ve Peygamber’in sünnetine davet” etmiştir. Çünkü ona göre; “Peygamber’in sünneti ortadan kaldırılmış yerine bidat koyulmuştur.” Allah’ın kitabı ve Peygamber’in sünneti, hidayet yoludur. Bu ana hedefin yanında İmam Hüseyin’in konuşmalarından, hareketinin diğer amaçlarını üç başlık altında toplamak mümkündür: İyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmak Zulme ve fesada karşı durmak Adaleti yaymak ve halkın işini düzene koymak Bu başlıklara sırasıyla bakalım.

1) İyiliği Emretmek Kötülükten Sakındırmak

İmam Hüseyin, yaptığı birçok konuşmada iyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmak ilkesine sıklıkla vurgu yapmıştır. Esasen bu ilkenin temeli, Kur’an-ı Kerim’e dayanır. Al-i İmran suresinin 104. ayetinde şöyle demektedir: “İçinizde öyle kişiler bulunmalı ki onlar, sizi hayra çağırsın, size iyiliği emretsin, sizi kötülükten vazgeçirmeye çalışsın ve onlardır kurtulanlar, muratlarına erenler.” İmam Hüseyin Medine’de iken Hz. Peygamber’in kabrini ziyaret etti ve orada ettiği duada “Allah’ım! Ben iyiliği severim, kötülükten hoşlanmam” dedi. Yani eyleminin daha ilk adımında, tıpkı İslam dinini korumak düsturunda olduğu gibi, iyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmak ilkesini vurguladı. Medine’den ayrılmadan önce Muhammed-i Hanefiye’ye verdiği vasiyetnamede; “Ben ceddimin  ümmetini ıslah etmek, iyiliği emir, kötülüğü sakındırmak (…) için kıyam ettim.” “Bu inkılabî hareketten hedef, iyiliği emretmek, kötülükten sakındırmak, bozgunlukları ortadan kaldırmaktan (…) başka bir şey değildir.” dedi. Yine aynı ilkeye vurgu yaptı. Yine Medine’den ayrılmadan hemen önce İmam Hüseyin görevini iyiliği emretmek, kötülüğü sakındırmak olarak açıkladı: “Bana düşen görev, bu (yani Emevi hanedanının yarattığı) bozuklukları düzeltmek, iyiliği emir, kötülüğü sakındırma vazifesini yapmak.” İmam Hüseyin, yazdığı bazı mektuplarda da iyi işlere ve iyiliğe davete vurgu yaptı: “Allah’a ve Resulüne doğru davet eden, iyi işlerde bulunan ve ilahi emirlere teslim oldum diyen bir kimse, Allah’a ve Resulüne muhalefet etmiş sayılmaz. Ben de imana, iyiliğe, sıla-î rahme davet ettim.”

2) Zulme ve Fesada Karşı Durmak

İmam Hüseyin’in hareketinin bir diğer nedeni zulme ve fesada karşı durmaktır. Medine’den çıktığı vakit kardeşi Muhammed-i Hanifiye’ye yazdığı vasiyetnamesinde de bu nedeni açıklamıştır: “Benim kıyam ve mücadelemin sebebi, zulüm ve fesadın yaygınlaşmasıdır.”

3) Adaleti Yaymak ve Halkın İşini Düzene Koymak

Zulmün karşıtı adalettir. Zulüm varsa adalet ihya edilmeli, ayağa kaldırılmalıdır. İmam Hüseyin, Medine’den ayrılmadan önce şöyle buyurdu: “Bana düşen görev, bu bozuklukları düzeltmek, (…)  adaleti yaymak, Benî Ümeyye hanedanının düzensizliklerini kökünden temizlemek için kıyam etmektir. “ *** Peki, İmam Hüseyin neden kıyam etmedi? Yani kıyam etmesinin nedenleri arasında neler yoktur? İmam Hüseyin’in hareketinin dünya malı ve dünyevi nedenlerle ilgili yoktu. Zaten onun ve atalarının hayatı dünyaya itibar etmediklerinin destansı bir tarihidir. Medine’den ayrılmadan önce İmam Hüseyin şöyle buyurdu: “Böylece, bütün dünya bilmelidir ki, Hüseyin, makam ve servet peşinde olmadığı gibi fesat ve bozgunculuk çıkaran bir şahıs da değildir.” İmam Hüseyin, Medine’den Mekke’ye hareket ettiğinde yazdığı ve kardeşi Muhammed-i Hanefiye’ye verdiği vasiyetnamede de kendisi hakkında yapılan karalamaların önüne geçmek istercesine şöyle diyordu: “Ben azgınlık, makam, fesat ve zulüm yapmak için Medine’den ayrılmadım.” Neden İmam Hüseyin, böyle bir açıklama yapmak zorunda kalmıştır? Çünkü Emeviler, iftira ve yalan üzerine bir hükümet kurmuşlardı. Rüşvetle, makamla elde edemediklerini iftira ve yalan ile yıldırmaya çalışıyorlardı. Nitekim Hz. Ali’ye ve Ehlibeyt’e on yıllarca iftira atmaktan, hakaret etmekten, kara çalmaktan geri durmadılar. Onun hakkında zaten bir sürü şey uydurmuşlar, iftira atmışlar, kara propagandaya başlamışlardı. Bugün de bu alçakça yalan iftiraları duymuyor muyuz? Neymiş; İmam Hüseyin ile Yezit arasındaki mücadele aileler arasındaki iktidar kavgasıymış… İmam Hüseyin saltanat ve makam için kıyam etmiş… Onlarca yalan. Allah’ın lanet yalancıların ve iftiracıların üzerine olsun!

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER