İstanbul
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

ALİ RIZA ÖZDEMİR'DEN "HACI BEKTAŞ VELİ ANMALARINA İLİŞKİN BİRKAÇ NOT"

ALİ RIZA ÖZDEMİR'DEN "HACI BEKTAŞ VELİ ANMALARINA İLİŞKİN BİRKAÇ NOT"
ALİ RIZA ÖZDEMİR'DEN "HACI BEKTAŞ VELİ ANMALARINA İLİŞKİN BİRKAÇ NOT"
Yazar Ali Rıza Özdemir, sosyal medya hesabından son günlerde Hacı Bektaş Veli Anma Etkinlikleri çerçevesinde yaşanan tartışmaları yorumladı.Özdemir'in açıklamaları şöyle:
"HACI BEKTAŞ VELİ ANMALARINA İLİŞKİN BİRKAÇ NOT
1- Geçen sene, Hacı Bektaş Veli (HBV) etkinliklerinde Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, Hızır Avusturya’ya ödül vereceğini açıklamış, Alevi-Bektaşi Federasyonu (ABF) çatısı altında toplanan kimi kurumlar ise bu karara tepki göstererek önce Altıok’u baskı altına almaya çalışmış, sonuç alamayınca 50 (elli) kadar kişiyle etkinliği terk etmişti.
2- Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok’un açıklamalarından anlaşıldığına göre, bu yılki etkinlikler ABF ve bileşenleri ile planlanmış. Yani geçen sene ABF ve bileşenlerindeki 50 (elli) kişilik ekibin bozgunculuğuna geçit vermeyen Altıok, bu yılki etkinliklerde ABF ekibine teslim olmuş görüntüsü veriyor.
3- İçinde samimi inananların da olduğu ama Ali’sizlerin yönlendirdiği Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), bu yıl geleneksel olarak Belediye çatısı altında yapılan etkinlerin dışında, alternatif bir etkinlik programı açıkladı. Hayli türkücüye türkü söyletecekleri anlaşılan bu etkinlikte, cenaze başında saz çalan türkücülerin de bulunması hayli dikkat çekici.
4- Dikkat çekici bir diğer nokta ise, Hacıbektaş Belediyesi’ne alternatif etkinlik yapacak olan AABK ile Hacıbektaş Belediyesi’nin kutlamalarına damga vuran ABF’nin siyam ikizi olmaları. Yani eylemde ve söylemde birçok konuda birlikte hareket etmeleri. Böylece Ali’sizler tarafından yönlendirilen AABK ve ABF, Belediye Başkanı Altıok’a ve Alevi kamuoyuna “hem teslim alır Belediye başkanına dilediğimizi yaptırırız hem de Belediye başkanını yok sayarak daha görkemli erkinlikler yaparız” mesajı veriyorlar.
5- AABK’nın etkinliğinde dikkat çeken iki isim var. Biri Fatih Maçoğlu, “Dersim belediye başkanı” unvanı kullanmış yine. Maçoğlu’nun bu tavrı ve ısrarı, Cumhuriyete ve Cumhuriyet kanunlarına meydan okuma olarak algılanabilir. Bu durumu bir an önce düzeltmesi, son derece yararlı olacaktır.
6- Dikkat çeken ikinci isim afişte adı yer almamasına rağmen Hünkâr Vakfı başkanı Veliyettin Ulusoy’dur. Ulusoy’un adı olmasa da, alternatif etkinliğin afişinde kendisine bağlı olan Serçeşme Dergisi’nin adı geçiyor. Yani doğrudan ve açıkça değil ama dolaylı olarak Hacı Bektaş Belediye başkanını yok sayan etkinliği desteklediğini ilan ediyor.
7- Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, başından beri kendince ölçülü ve ortayı bulan bir siyaset güdüyor. Yani Alevi tabirince “eşikte duruyor”. Görünen o ki, özellikle kurumlar üzerinden devşirdikleri kuvvet ve Avrupa’daki bir takım gelişmeler, Ali’siz ekibinde güç zehirlenmesi yarattı. Alevi toplumunun bugünkü yapısı ve Ali’sizlerin yarattığı tahribat artık dengeli bir siyaset gütmeyi zorlaştırıyor.
8- Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok’un sonraki anmalarda yapacağı en uygun iş, Alevi-Bektaşi toplumunun bütün bileşenlerini davet ederek ortak akla göre hareket etmesidir. Bütün kurumlardan Ali’siz eğilimleri olan kişiler dışında inançlı temsilciler talep ederek güzel bir çalışma başlatabilir.
9- Bir ekibe teslim olmuş, hele ki ona rağmen ve meydan okurcasına iş yapılıyor görüntüsü vermek ne Alevi toplumuna ne Hacıbektaş Belediye başkanlığı makamına yakışır. Hacı Bektaş Veli anmaları yine Belediye çatısı altında ve tam bir birlik içinde yapılmalıdır ama Belediye başkanı da Alevi-Bektaşi toplumunun bütün bileşenlerini muhatap almalıdır."
https://www.facebook.com/okuryazar24/posts/279416493942287?notif_id=1627131417139967&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!