İstanbul
16 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Hacı Bektaş Veli anma etkinlikleri açılış töreni yapıldı

Hacı Bektaş Veli anma etkinlikleri açılış töreni yapıldı
Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın organizasyonu ile “Sevgi ve muhabbet kapısında buluşalım” temasıyla düzenlenen “Hacı Bektaş Veli'nin Hakk’a Yürüyüşünün 753. Yıl Dönümü Anma Etkinlikleri” başladı.

Hacıbektaş Cumhuriyet Meydanındaki tören alanında düzenlenen törenle başlayan Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 753. Yıldönümü anma etkinliklerinin bu yılki teması “Sevgi ve muhabbet kapısında buluşalım” olarak ilan edildi.

Açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy birer konuşma yaptı.

Açılış töreninde ayrıca Nevşehir Valisi Ali Fidan, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir, Hacıbektaş Kaymakamı Aldülkadir Nar, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Kaim’in yanında, İran, Irak, Makedonya, Almanya gibi ülkelerden gelen konuklar, Alevi dedeleri, babalar, Alevi kuruluşların temsilcileri, 59 ilden gelen davetliler ve binlerce can katıldı.

Hacı Bektaş Veli'nin Hakk’a Yürüyüşünün 753. Yıl Dönümü Anma Etkinlikleri” 3 gün sürecek.

Şehitlerimiz ve ülkemizin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal’in anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Hacı Bektaş Veli evlatlarından Hüseyin Hürrem Ulusoy gülbeng verdi.

Gülbengin ardından bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hakk’a yürüyüşünün 753. yıl dönümünde Hacı Bektaş Veli’yi rahmetle yad ettiğini belirtti.

Gönül erenlerinin irfanının Anadolu'dan Kafkaslar'a ve Balkanlar'a kadar insanların yolunu aydınlattığını ifade eden Bakan Ersoy, insanlığın zor bir süreçten geçtiğine şahitlik edildiğini, dünyanın dört bir yanında yaşanan işgal ve çatışmalar nedeniyle milyonlarca insanın yurdunu terk etmek zorunda kaldığını dile getirerek şöyle konuştu:

Kadınlar, çocuklar, yaşlılar bu saldırılarda hedef alınıyor. Bebekler gıdasızlıktan hayatını kaybediyor. Evler bombalanıyor. Hastaneler, ibadethaneler yerle bir ediliyor. İnsanlar, inançları, düşünceleri nedeniyle ayrımcılığa uğruyor. Maalesef gözümüzün önünde insanlık tarihinin en acı olayları yaşanıyor. Bu acıların son bulması, insanların farklılığı bir çatışma nedeni olarak değil, bir zenginlik olarak görmesi için Anadolu'da mayalanan bu düşünceleri dünyanın dört bir yanına ulaştırmamız gerekiyor. Biz, inancından ötürü bir insana zulmetmenin en büyük ayıp ve günah olduğuna inanan bir medeniyetin fertleriyiz. Anadolu ocağında ötekileştirmeye, dışlamaya, sevgisizliğe yer yoktur. Biz, insanı insanın kurdu olarak değil, umudu olarak gören bir kültürü temsil ediyoruz.

Hacı Bektaş Veli'yi en doğru şekilde anmanın, bugün insanlığın ihtiyacı olan öğretileri her yönüyle anlamak ve çağa taşımakla mümkün olacağını söyleyen Bakan Ersoy, Hacı Bektaş Veli’nin sevgi ve kardeşlik çağrısına ihtiyaç duyulduğunun göstergesi olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

Hacı Bektaş Veli’nin felsefesinin günümüz insanlarına da hitap ettiği ve bundan sonra da edeceğini, onun temsil ettiği değerlerin hepimiz için ortak bir anlam ifade ettiğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu öğretileri dünyaya tanıtmak adına zaman, mekan, sınır tanımadan çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Gönül erenlerimizin eserlerini yabancı dillere çevirerek yabancı toplulukların bu öğretileri keşfetmesine imkan sağlıyoruz. Yeryüzünün dört bir yanında bu konularda seminerler, toplantılar düzenliyoruz. Özellikle Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığımızın bu konuyla ilgili yoğun mesai harcadığını sizlerle paylaşmak isterim.

Bakan Ersoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle Hacı Bektaş Veli'ye, onun temsil ettiği değerlere ve Alevi Bektaşi toplumuna sahip çıkılmaya devam edileceğini de sözlerine ekledi.

Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 753. Yıl Dönümü anma etkinliklerinin açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet YılmazHacı Bektaş Veli’nin insanlığa evrensel mesajlar bıraktığını vurguladı.

“Bir insan 753 yıl sonra hala gönüllere dokunabiliyorsa, anılıyorsa çağlar aşan bir mesaja sahip olduğunu görmemiz gerekir. Böyle değerlerimiz olduğu için Rabbimize hamdediyoruz.” diyen Yılmaz, Hacı Bektaş Veli’nin öğretisinin birlik ve beraberlik üzerine olduğunu söyledi.

Cevdet Yılmaz, şunları kaydetti:

Türkiye Yüzyılı’nı oluşturmak için bir gayret içindeyiz. Bunu bir partinin, bir siyasi anlayışın yapması mümkün değil. Bunu hep birlikte başaracağız. Türkiye Yüzyılı’nı, doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle hangi etnik yapıdan, hangi mezhepten olursa olsun 85 milyonun birliğiyle, beraberliğiyle, akıl teriyle ve alın teriyle başaracağız.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen cemevlerinin onarıldığını aktararak, şöyle devam etti:

Depremlerin ardından bölgedeki cemevleri için özel kaynak ayırdık. Depremden etkilenen bölge için. Böylece depremden etkilenen cemevlerinin onarım masrafları karşılanarak bunlar yeniden ayağa kaldırılmış oldu. Tüm cemevlerinin aydınlatma, içme ve kullanma suyu, yapım, onarım, bakım giderlerinin karşılanması ve imar planlarındaki yeri gibi sorunlarda da hep cemevlerinin yanındayız.

Hacı Bektaş Veli'nin öğretilerinden yola çıkarak savaşın yerine barışın, düşmanlık yerine dostluğun, kin ve nefret yerine sevginin koyulması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, Gazze’deki insanlık dramına da dikkati çekti.

Filistin’in bağımsızlığını ve Doğu Kudüs’ün başkent olarak kabul edilmesini temenni eden Yılmaz, şunları kaydetti:

Bugün dünyanın dört bir yanında kardeşlerimiz zulme uğrarken masum siviller hayattan koparılırken bize düşen küresel adaletsizliğe karşı Hazreti Hüseyin misali bir duruş sergilemektir. Irk, dil, mezhep ve meşrep farklılıklarını öne çıkararak kardeşliğimizi hedef alanlara, coğrafyamızda yeni Kerbelalar yaşanmasını isteyenlere karşı çok uyanık olmalıyız, güçlü bir direnç sergilemeliyiz.

Programın düzenlenmesinde katkı sunanlara ve katılımcılara teşekkür eden Yılmaz, Hacı Bektaş Veli’nin mirasını geleceğe taşımak için birlikte çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ekibi tarafından “Hacı Bektaş Veli temalı deyiş ve nefes” dinletisi ile semah gösterisi sahnelendi.

Açılış programı Fatih Demirhan ve Oğuz Aksaç’ın yoğun ilgi altında gerçekleşen muhteşem performans konserleri ile tamamlandı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!